De omgeving

Het huis en de blokhut staan in Jeřeň, West-Bohemen, een honderden jaren oud dorp met twaalf huizen en een boerderij, met in het midden een kapelletje.

Als je bij Google Earth “jeren-valec-tsjechie” intikt, krijg je een impressie van de omgeving.

West-Bohemen kenmerkt zich door zijn lieflijk, glooiend landschap, afwisselend graanvelden, koolzaad, fruitbomen, hopplantages, bossen, kleine dorpjes, ruïnes, kerkjes en begraafplaatsen, vaak met achterstallig onderhoud.

Het dichtstbijzijnde dorp is Valeč met ongeveer 350 inwoners. Naast de gebruikelijke voorzieningen als een gemeentehuis, een postkantoor en enkele kerken vind je er ook een café op het dorpsplein en een bistro bij het kasteel.

Valeč heeft ook een kasteel,met een prachtige kasteeltuin met beelden, kerk, orangerie  en landschapspark. Je kunt heel goed zien dat het een rijk verleden heeft. www.zamek-valec.cz

Valeč grenst aan een uniek en erkend Europees natuurgebied van 350 km2. Dit is geconfisqueerd in de communistische periode en diende als jachtgebied van de Praagse elite. Ook werden er communistische militaire aktiviteiten ontwikkeld en om sporen van het verleden uit te wissen, werden in dit als bekend staand “verboden gebied“ originele dorpjes en stadjes met de grond gelijk gemaakt. Het is nu mogelijk om het als wandelgebied te betreden als er geen oefeningen door de NAVO gehouden worden. Neem vooral de verrekijker en camera mee om te genieten van de unieke flora en fauna. Je zult er veel roofvogels zien.

Internet: cestovani doupovske hory

Het leuke van West-Bohemen is dat veel van onze bezoekers hun handen voelen jeuken bij het zien van al die huizen en locaties die nog gerenoveerd kunnen worden en vaak in aanschaf verrassend voordelig zijn. Het uurloon is voor Nederlandse begrippen redelijk geprijsd.

Een van onze gasten riep zelfs uit: “Dit is Frankrijk uit de 50-er jaren!“

Vragen of blokhut reserveren?

Vragen of blokhut reserveren?